Striae: Hoe kom je van Striae af?

Op deze foto wordt striae afgebeeld

Inleiding

Striae, of stretch marks, is een vorm van littekenvorming die kan optreden wanneer de huid buiten haar natuurlijke elasticiteit wordt gerekt. Het komt het meest voor bij zwangere vrouwen, maar kan ook voorkomen bij mensen die zwaarlijvig zijn of snel aangekomen of afgevallen. De behandeling van striae hangt af van de ernst en locatie van de striae.

striae op de dijen - bovenbeen
Striae op de dijen – bovenbenen

Over het algemeen is de meest gebruikelijke behandeling om elke dag een crème of lotion op de striae aan te brengen. Sommige mensen moeten mogelijk ook een laser- of lichttherapie gebruiken om de collageenvezels in de huid af te breken en de grootte van de striae te verminderen.

Striae kan een frustrerende aandoening zijn en er is geen definitieve manier om er vanaf te komen. Door enkele eenvoudige tips te volgen, kunt u ze echter minder opvallend maken.

Wat is Striae?

Striae wordt zichtbaar door het uitrekken en samentrekken van de huid. Het kan op elk deel van het lichaam voorkomen, maar wordt meestal gezien op de buik, dijen en billen. Striae kan tijdelijk of permanent zijn. Het is een ongevaarlijke aandoening en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf (tijdelijke vorm).

Wat veroorzaakt Striae?

Striae Gravidarum kan door meerde factoren worden veroorzaakt. Er zijn veel risicofactoren voor de ontwikkeling van Striae Gravidarum:

 • Familiegeschiedenis
 • Huidtype
 • Etniciteit
 • Geboortegewicht (BW)
 • Overgewicht (BMI)
 • Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
 • Gewicht bij bevalling
 • Aantal zwangerschappen
 • Zwanger worden op latere leeftijd

Overige Factoren die leidde tot een verhoogde kans op Striae zijn:

 • Veel alcohol 
 • Weinig water drinken
 • Te weinig vitamine C
 • Het verwachten van een mannelijke baby
 • Een lagere sociaal economische status 
 • Diabetes.  

Hoe Striae te verwijderen?

Striae is een soort litteken dat kan ontstaan wanneer de huid wordt uitgerekt of te strak wordt getrokken. Ze kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op de huid rond de heupen, dijen en buik. Ze kunnen permanent zijn of na verloop van tijd vervagen, maar kunnen vaak worden behandeld met crèmes. De normale vorm van Striae kan met een crème worden behandeld. Heeft u last van de zwaardere vorm denk dan aan laser- of lichttherapie en chirurgische ingrepen.

Striae op de heupen
Striae op de heupen

Wat is de beste manier om striae te voorkomen?

Er zijn een paar manieren om de vorming van striae te voorkomen. De meest gebruikelijke manier om striae te voorkomen, is door een gezond gewicht na te streven. Wanneer u te zwaar bent rekt de huid zich uit?

Je kunt ook proberen kleding te dragen die goed aansluit, maar niet te strak zit. Vermijd het dragen van kleding die te strak om de buik zit, omdat hierdoor meer huid uitrekt dan nodig is.

Vermijd tot slot overmatige lichaamsbeweging of sporten bij zeer warm weer. Deze activiteiten kunnen ertoe leiden dat uw huid te veel wordt uitgerekt en dat er striae ontstaat.

Een therapie die goede resultaten heeft tegen Striae is Dermarollen

Striae Alba

Striae Alba is een bijzonder uitdagende aandoening om te behandelen. Behandelingen zoals chemische peelings, radiofrequentie- en lasertherapie, kunnen verschillende resultaten opleveren afhankelijk van de zwaarte en plaats van de striae.

Na verloop van tijd wordt striae lichter en krijgt het een bleek, gerimpeld uiterlijk dat bekend staat als Striae Alba. Striae komt het meest voor op de buik, de binnenkant van de armen, de rug en de borsten. Striae kunnen zich ook in de lies en oksels ontwikkelen als in deze gebieden hoog geconcentreerde steroïde crèmes worden gebruikt.

Striae Alba
Striae Alba

Tijdens de zwangerschap is het volgen van effectieve lokale producten en invasieve procedures geen optie en wordt ten sterkste afgeraden. Een behandeling met gel/crème is dan een op zichzelf staande lokale behandeling die effectief en veilig is. Op basis van de resultaten kunnen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg het volste vertrouwen aanbevelen aan vrouwen die striae willen voorkomen en/of behandelen.

Wat betekent Striae?

Striae, ook wel striae distensae genoemd, zijn lijnen of ribbels die op de huid te zien zijn door het uitrekken van de huid. Ze kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals zwangerschap, obesitas en leeftijd. Striae kan vaak worden behandeld met crèmes, laser – en/of lichttherapie of een operatie.

Wat veroorzaakt Striae Gravidarum? Zwangerschapsstriem? 

Striae gravidarum is een veel voorkomende en vaak frustrerende complicatie van de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door het uitrekken en wrijven van de huid als de baarmoeder uitzet en de huid scheurt. De meest voorkomende plek voor striae gravidarum is de onderbuik, maar het kan ook voorkomen op de bovenbenen, billen en borsten. Het is meestal  rood en pijnlijk en kan gepaard gaan met afscheiding.

Zwangerschapsstriem - Zwangerschap Striae
Zwangerschapsstriemen – Zwangerschap Striae

De meest gangbare behandeling is het aanbrengen van een crème op het getroffen gebied en indien nodig een verwarmingskussen of een coldpack gebruiken. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de gescheurde huid te verwijderen.

Wat is Buik Striae?

Buik striae, ook wel striae distensae genoemd, zijn rechte en/of kromlijnige lijnen die horizontaal over de buik lopen. Het komt vaak voor bij zwangere vrouwen, mensen die te zwaar zijn of kortgeleden veel zijn afgevallen. De oorzaak van buik striae is onbekend, maar ze kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van fysieke en psychische factoren. De behandeling voor buik striae gaat meestal gepaard met een verandering in levensstijl zoals; afvallen, sporten en het verminderen van de calorie-inname.

Striae op de buik
Striae op de Buik

Voorkom Striae – Zwangerschap Striae?

Er zijn een paar dingen die u zelf kunt doen om het verschijnen van Striae – zwangerschapsstriemen te verminderen.

 • Zorg er voor dat je voldoende beweegt. Dit zal helpen om je spieren strak te houden en het verschijnen van striae te verminderen.
 • Eet een uitgebalanceerd dieet dat veel eiwitten en vezels bevat. Dit zal helpen om uw huid elastisch te houden en het verschijnen van striae te minimaliseren.
 • Breng tijdens de zomermaanden elke dag SPF 30 of hoger aan zeker wanneer je buiten bent. Dit zal je huid helpen beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon en het verschijnen van striae helpen verminderen.
 • Een therapie die goed werkt tegen Striae is Dermarollen. Een roller maakt minuscule gaatjes in de huid. Het gevolg is dat u lichaam/huid denkt dat het stuk is en zichzelf begint te helen. Brengt u na een dermaroller behandeling een serum aan dan heeft deze een betere toegang tot de probleemgebieden.

Voor meer info zie dermaroller body

Mogelijkheden om Striae te verwijderen? 

Er zijn verschillende manieren om striae te verwijderen/vervagen:

Een daarvan is het gebruik van een laser- of licht therapiemachine. Hierdoor wordt de striae verwarmt en minder zichtbaar.

Een andere optie is om een crème of lotion te gebruiken die hydrochinon bevat. Dit zal helpen om de huid lichter te maken en de striae minder zichtbaar te maken.

 • Scrub de huid om eventuele dode huidcellen te verwijderen
 • Breng een crème of gel aan die glycolzuur bevat
 • Breng de crème of gel meerdere keren per dag aan op de striae en masseer deze goed in
 • Blijf hiermee door gaan totdat de striae is vervaagd.

Voor de extreme gevallen is waarschijnlijk een chirurgische ingreep nodig.

Er is geen definitieve oplossing voor striae, maar het kan na verloop van tijd minder worden als het op de juiste manier wordt behandeld. Striae kan worden behandeld met crèmes, laser- en lichttherapie, en bij zware gevallen chirurgisch.

Conclusie:

Striae is een veelvoorkomend probleem, maar het kan effectief behandeld worden. Er zijn een aantal verschillende methoden beschikbaar voor het verwijderen of voorkomen van striae. Wat voor u het beste is, verschilt van persoon tot persoon. Er zijn ook enkele dingen die u zelf kunt doen om de vorming van striae in de eerste plaats te voorkomen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *